Sağlık

Spor Yaparken Kalbinizi Yormamanız İçin 8 Önemli Kural!

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra spor yapmak kalp ve damar hastalıklarından korunmanın en temel adımıdır. Sporun kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı ve hayatta kalma oranını arttırdığı birçok uzun süreli çalışma ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle uzmanlar her fırsatta sporun değerine dikkat çekiyor! Bu nedenle kalp sağlığını korumak isteyen bireylerin yanı sıra mevcut kalp hastalığı bulunan bireylerin de bir antrenman planı oluşturmaları ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmeleri hayati önem taşımaktadır. Aynı anda birden fazla kas kümesini çalıştırmak; Tempolu yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, hafif tempolu yürüyüş gibi izotonik ve oksijen tüketen aerobik antrenmanlar kalp kası ve damarları üzerinde olumlu etkisi olan spor türleridir.

Acıbadem International Hastanesi  Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut,   Ancak başta kalp sağlığı olmak üzere vücudumuzun tüm organlarını etkileyen sporların bilinçsizce yapıldığında fayda yerine zarar verebileceğine dikkat çekti. Benzer formda yarışma sporları olan futbol, ​​basketbol ve tenis gibi sporlar da uzun süreli ve yüksek yoğunlukta yapıldığında riskli olabilmektedir. Çünkü spor aktiviteleri sırasında artan adrenalin seviyesi; Ritim düzensizliği, tansiyon ve nabız artışı gibi sorunlara neden olabilir. Bu tablolara bağlı olarak ani kalp sorunları ve hatta ölüm gelişebilir. Bu nedenle hareketsiz bir yaşam süren ve spora başlamak ya da yarışmalı sporlara katılmak isteyen bireylerin mutlaka kalp muayenesinden geçmesi gerekir.” Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Umut Karabulut,   spor yaparken kalbinizi yormamak için dikkat etmemiz gereken kuralları anlattı; değerli teklifler ve uyarılar bulundu!

Egzersiz yaparken su içmeyi unutmayın.

Spor yaparken kaybedilen su ve mineraller tansiyonun ani düşmesine ve bunun sonucunda bayılmaya neden olabilir. Bu nedenle antrenman ortasında veya sonrasında mutlaka gerektiği kadar su, ihtiyaç halinde mineral içeren içecekler tüketin.

Her gün 10.000 adım önemlidir

Yapılan çalışmalara göre; Günlük olarak atılan 10 bin adım kalp sağlığı için çok değerlidir. Öyle ki 10 bin adım tempolu yürümek damarların sertleşmesini engelleyebilir, damar basıncını ve kolesterol seviyesini düşürebilir. Araştırmalar, yürümenin bu değerli etkiler sayesinde kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azalttığını gösteriyor. Ancak etkili olabilmesi için yürüyüşü her gün sistematik olarak en azından gün aşırı yapmaya dikkat edin. 4-5 km yani 10 bin adımlık bir mola günde ortalama 45-50 dakika sürüyor.

kalp atış hızınızı kontrol edin

Spor yaparken kalp atış hızını kontrol altında tutmak da önemlidir. Çünkü kalp atış hızı hedeflenen yüzün üzerine çıkarsa baş dönmesi, dengesizlik ve bayılma gibi sorunlar gelişebilir. Kalp yüzünüz: Yaşınızı 220’den çıkardığınızda kalan sayının yüzde 50 ila 70’i ortada olmalıdır.

Bu şikayetlerle spora devam etmeyin

Egzersiz yaparken vücudunuzu dinlemeyi asla ihmal etmeyin. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Umut Karabulut, “Spor sırasında göğüste rahatsızlık, olağan dışı nefes darlığı, çarpıntı veya baş dönmesi gibi şikayetler geliştirirseniz kesinlikle egzersizlere devam etmeyin. Özellikle göğüs ağrısı kalp krizinin en önemli belirtisi olduğu için vakit kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyabilir.

sabahın erken saatleri sakıncalıdır

Sabah erken kalkıyorsanız ilk üç saat spor yapmaktan kaçının. Bu saatlerde adrenalin hormonunun en yüksek seviyede olması damarlarda kasılmalara neden olarak tansiyonun yükselmesine ve kalp ritminin hızlanmasına neden olur. Bunların yanı sıra vücudumuzda pıhtıyı parçalayan fibrinolitik sistem adı verilen sistem en düşük seviyede olduğu için sabahın erken saatlerinde damarlarda pıhtı oluşma riski artar. Tüm bunlardan dolayı sabah erken saatlerde yapılan sporlar kalp krizi riskini tetikleyebilir.

Yemekten kısa bir süre sonra başlamayın

Yemekten kısa bir süre sonra spora başlamak kan dolaşımını bozarak göğüs ağrısını ve daha da önemlisi kalp krizini tetikleyebilir. Bu nedenle kalp hastasıysanız sporunuzu yemekten 2-3 saat sonra yapmaya özen gösterin.

Soğuk veya sıcak suda duş almayın

Spor sonrası dikkat etmeniz gereken kurallardan biri de çok sıcak veya soğuk duşlardan veya saunalardan uzak durmaktır. Çünkü sıcak ve soğuk su damarlarda kasılmalara neden olarak kalp krizini tetikleyebilir. Spor sonrası ılık su ile duş almak kaslarınızın gevşemesine katkı sağlayacaktır.

Aşırı sıcak ve soğuk havalarda egzersiz yapmayın

Sıcak havalarda özellikle çok efor harcanan sporlarda aşırı terlemeye bağlı olarak damarlardaki kan hacmi azalabilir ve bunun sonucunda tansiyon düşebilir. Spor ayrıca soğuk havalarda tansiyonu bozarak göğüs ağrısı veya kalp krizini tetikleyebilir. Bu nedenle çok sıcak veya soğuk havalarda spor yapmayın veya kapalı yerleri tercih etmeyin.

——Kutu bilgisi—

Spor nasıl çalışır?

Spor sırasında kan dolaşımı arttığında, koroner damarların dolaşımı ve buna bağlı olarak kalp kasının kasılma ve gevşeme sistemi de artar. Kalp daha az çalışarak daha fazla çalışmaya uyum sağlamaya başlar. Bu nedenle sporcuların kalp atışları daha yavaştır. Metabolik olarak kan basıncı kontrollü bir şekilde düşer, yüksek güçte yanma nedeniyle insülin direnci ve kan şekeri seviyesi düşer. Ayrıca kötü kolesterol seviyesi düşerken, yeterli kolesterol seviyesi yükselir. Uzun vadede kilo ideal seviyelere yaklaşıyor. Tüm bu olumlu etkileri sonucunda ateroskleroz adı verilen damar içi plak oluşumunun önüne geçilmektedir. Bu sayede kalp krizi, felç ve bacak damar tıkanıklığı gibi hastalıklara yakalanma riski azaltılır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu