Ekonomi

TZOB Başkanı Bayraktar: ‘755 ziraat odamızla tarım envanterinin hazırlanmasına destek vermeye hazırız’

TZOB Genel Lideri Bayraktar: “755 ziraat odamızla tarım envanterinin hazırlanmasına destek vermeye hazırız”

ANKARA Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Geçmişteki tarım sayımlarında olduğu gibi bugün de 755 ziraat odamızla birlikte tarım sayımına her türlü desteği vermeye hazırız.”

TZOB Genel Lideri Şemsi Bayraktar, Türkiye’de tarım sektörünün en önemli sorunlarından birinin sağlıklı bir tarımsal envanter hazırlayamamak olduğunu belirtti. Sağlıklı bir tarımsal envanter için üretim planlaması yapılması gerektiğine işaret eden Bayraktar, “Politika yapıcılara ve sektördeki tüm paydaşlara diğer tarım politikalarının üretilmesinde bilgi ve güç sağlayacaktır. Tarım politikalarının gerçek anlamda belirlenmesi, tarım politikalarının gerçek anlamda belirlenmesinin önünü açacaktır.” Planlı ve talebe yönelik bir üretimin fiyat istikrarsızlığını ve pazarlama sorunlarını ortadan kaldıracağını belirten Bayraktar, “Bir ürünün fiyatının bir yıl arttığını gören çiftçilerimiz olarak çiftçimiz, seneye o ürüne yönelir, ürünün bolluğu ve vesilesiyle fiyatlar çok düşebilir. Ertesi yıl üretim olmadığı için aynı ürünün fiyatı yükseliyor. Üretici de “Tüketici de mağdur” dedi.

“1 ile biten yıllarda her 10 yılda bir tarım sayımı yapılması kanunla belirlenmiştir”

Bayraktar, “Ülke kaynakları ve üretim faktörleri verimli kullanılamıyor. Doğru ve doğru güncel verilerle sağlıklı bir üretim planlaması yapılabilir. Son yıllarda 10 yılda bir tarım sayımı yapılması kanunla belirlenmiş.” ile 1. “Tarımsal işletme sayısını ve ortalama arazi büyüklüğünü kullanır. İşletmelerin büyüklüğü, parsel sayısı, işletme büyüklüğüne göre arazi büyüklüğü, hayvan sayısı, gübre ve ilaç kullanımı, makine-teçhizat sayısı yeniliğini yitirmiştir. Bu bilgilerle üretilecek tarım politikaları yetersiz ve yanlıştır” dedi.

“Üretilen eserler için değerli bir bilgi tabanı oluşturacak”

Tarım sayımı yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, bu sayede tüm ilçe ve illerde tarımsal işletme verilerinin ortaya çıkacağını söyledi. Tarım sayımı ile birlikte üretim, maliyetler ve gelirlere ilişkin bilgilerin artacağını belirten Bayraktar, “Tarımsal üretimin demografik özellikleri ortaya çıkarken mali tablo da ortaya çıkacak. Nitelik ve nicelik olarak değerli veriler sağlayacak. proje, araştırma ve yatırım programları ile yer seçiminde, ekili işler için değerli bir bilgi tabanı oluşturacak, özel bölüme yapacakları tarımsal yatırım bahislerinde ve bölge seçiminde değerli bilgiler sağlayacaktır. Bu sayede modern teknolojilerin kullanım düzeyi görülecektir.Özel bölümde, basın ve üniversiteler tarım sayımı sonuçlarını analiz edecek ve ülke tarımının gelişmesi için önerilerde bulunacaktır.

“755 ziraat odamızla desteğe hazırız”

Tarım envanterinin hazırlanmasında her türlü desteği vereceklerini belirten Bayraktar, “Daha önceki tarım sayımlarında olduğu gibi 755 ziraat odamızla tarım sayımına her türlü katkıyı vermeye hazırız. Türkiye Ziraat Odaları olarak otomasyon sistemimiz ile tarımla ilgili verilere anlık olarak ulaşabiliyor, tarımı kesintisiz olarak izleyebiliyor ve tarım politikalarını belirleyebiliyoruz.Sistemimiz Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi ile entegre çalışmakta ve düzenli Türkiye İstatistik Kurumu’na bilgi akışı.”

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birlikte çalışarak tüm il ve ilçelere yayılmış teşkilatı ile tarım sayımını rahatlıkla gerçekleştirebileceğini belirterek, “Odalarımız ve üreticilerimiz de işbirliği içinde üzerlerine düşeni yapacaklardır. tarım sayım görevlileri Son olarak tarımsal envanterin eksiksiz ve sağlıklı bir şekilde belirlenmesi Türk tarımını elbette ileriye taşıyacak ve tüm paydaşları ile rekabet gücünü artıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu