Haber

Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanları G20 Zirvesi’nde sınır anlaşmazlığını görüştü

Hindistan ve Çin Dışişleri Bakanlarının Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Zirvesi’nde iki ülkenin Himalayalar’daki tartışmalı sınır sınırına ilişkin gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Çinli mevkidaşı China Gang, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında ​​yüz yüze görüştü.

Jaishankar, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, görüşmede sınır bölgelerinde barış ve huzurun sağlanması konusu başta olmak üzere ikili ilişkilerdeki güncel konuların ele alındığını belirtti.

Hintli bakan Çinli mevkidaşı ile G20 gündemindeki konuları görüştüklerini de belirtti.

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları ile çevrili belirsiz sınır çizgisi, ülkeler arasında egemenlik anlaşmazlıklarına neden oluyor. Akarsuları, gölleri, buzulları ve karlı zirveleri kapsayan 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletinde 90 bin kilometrekarelik arazi üzerinde hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin yaylalarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik arazinin Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

1962 yılında iki ülke arasında savaşa neden olan sınır anlaşmazlığını taraflar çözemezken, sınırda zaman zaman gerilim tırmanıyor.

15 Haziran 2020’de sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde Hintli ve Çinli askerler arasında çıkan çatışmada 20 Hintli asker şehit oldu. Çin ayrıca çatışmada 4 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Çatışmanın ardından iki ülkenin askeri birlikleri sonunda teyakkuza geçti, Hindistan karadan havaya füze savunma sistemi konuşlandırdı ve Çin obüs ve tankları konuşlandırdı.

Bu gerilim, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoyundaki “savaş” söylemleriyle daha da arttı.

İki ülkenin askeri heyetleri arasında gerginliklerin sona ermesi için görüşmelere geçildi. 17 çeşit müzakerenin ardından koordineli ve planlı bir şekilde sınır bölgesindeki birliklerin geri çekilmesi kararlaştırıldı.

Sürtüşmeye neden olan Galvan Vadisi, Pangong Gölü ve Gogra Kaplıcalarının bulunduğu sınır bölgelerinde iki ülke askerlerinin geri çekilme sürecinin 14 Eylül’de tamamlandığı açıklansa da bölgede gerilim devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu